Coco chanel και η ιστορία του little black dress

Όλες ξέρουμε το μικρό μαύρο φόρεμα της coco chanel και σίγουρα υπάρχει σε κάθε ντουλάπα καθώς συμβολίζει τη κομψότητα και τη θηλυκότητα. Το χρώμα αυτό συμβόλιζε το πένθος κι εκείνη κατάφερε να το αλλάξει.Η ιστορία ξεκινάει από το 1930 και τη μόδα εκείνης της εποχής καθώς άλλαξε την αστική κουλτούρα και άφησε το στίγμα της ακόμα και στη σύγχρονη γκαρνταρόμπα.

Το πραγματικό της όνομα είναι Gabrielle Bonheu Chanel. Πριν ξεκινήσει τη καριέρα της στο χώρο της μόδας δούλευε σε ένα καμπαρέ προσπαθώντας να βγάλει χρήματα να ζήσει. Η ζωή της δεν ήταν καθόλου εύκολη. Έχασε τη μητέρα της σε μικρή ηλικία και μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο όπου εκεί διδάχτηκε τη τέχνη του ραψίματος από τις καλόγριες. Στη καριέρα της σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Etien Balsan ο οποίος τη βοήθησε να στήσει μια μικρή επιχείρηση με καπέλα στο Παρίσι.Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στο χώρο της μόδας στην ηλικία των 20 ετών. 


 Όλα ξεκίνησαν από ένα παλιό ζέρσεϊ ύφασμα που είχε και το μεταμόρφωσε σε ένα ζεστό φόρεμα. τη ρωτούσαν από που το είχε αγοράσει και η απάντηση της ήταν αφήστε με να σας φτιάξω ένα ίδιο. Έτσι ξεκίνησε μια συλλογή από ξεχωριστά ρούχα με στόχο την άνεση. "Η πολυτέλεια αν δεν είναι άνετη, δεν είναι πολυτέλεια" έλεγε. Τα ρούχα που σχεδίαζε τα φορούσε πρώτη και ξεχώριζε καθώς τα ρούχα της εποχής ήταν στενοί κορσέδες και μακρυά φορέματα.

Τα κομμάτια που σχεδίαζε δεν ήταν απλά ρούχα, ήταν η γυναικεία επανάσταση σε πατρόν μόδας. Ρίχνοντας μια ματιά στην εποχή παρατηρούμε πως τα ρούχα της ήταν η επανάσταση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα της εποχής εκείνης.


Επίσης ήταν η πρώτη που έδωσε το όνομά της σε ένα μπουκαλάκι αρώματος. Chanel No5 ,ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν το πέμπτο στη σειρά που είχε δοκιμάσει και ξεχώρισε. "Το άρωμα είναι αόρατο, αξέχαστο, υπέρτατο αξεσουάρ μόδας..." είχε πει η αγαπημένη μας σχεδιάστρια.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν μια φούστα ξεχωριστή και ένα κοντό σακάκι χωρίς γιακά , παίρνοντας στοιχεία από τα αντρικά ρούχα καθώς ήθελε τα γυναικεία ρούχα να είναι άνετα και να νιώθουν ελεύθερες. Τότε ήταν που λάνσαρε και το μικρό μαύρο φόρεμα σε μαύρο χρώμα που την εποχή εκείνη ήταν το χρώμα που συμβόλιζε το πένθος , εκείνη το έκανε να είναι η επιτομή του σικ στη γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Τη δεκαετία του 30 έφτασε στο απόγειο αναγνώρισης , η μόδα άλλαξε για πάντα. Η δεκαετία εκείνη συμβολίζει την επιμονή και τη διαφορετικότητα που απελευθέρωσαν την γυναίκα. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τουρμπάνι: Το ποιο μοδάτο αξεσουάρ του χειμώνα

Αγαπημένα γουράκια

Η Ελπίδα του Τατουάζ(Μαρία Θωμά) στη πασαρέλα του ΔΙΕΚ Πειραιά